Twee bananen

De vrijdagmiddag voor carnaval is traditioneel een leutige laatste schoolmiddag voor de kids. Verkleed en al wordt een laatste bezoek gebracht aan school, alvorens de carnavalsvakantie los barst. Een normale gang van zaken. In de stad maakt men zich ook op voor het carnaval. Mensen kopen massaal in en winkeliers verkopen massaal uit. In de hoofdstraat steken twee bananen de straat over, nadat ze eerst – natuurlijk – goed hebben uitgekeken. Twee bananen? Oké, laat het carnaval maar beginnen.

Variabele voorbereidingen

Iets weerhoudt mij om ’s avonds carnavalisten te fotograferen. Hoewel met een kleine flits het onderwerp prachtig geaccentueerd wordt, en losgemaakt van de omgeving, doe ik het liever niet. Ik ben geen flits-fan. Te koud en te hard. Misschien daarom? Ook verraadt de flits dat er gefotografeerd wordt. Maar tegen de tijd dat iemand dat door heeft, is de foto al genomen. Ik ga naar Roosendaal om te fotograferen. Niet de carnavalsoptocht zelf, maar de voorbereidingen.
Ruim op tijd aanwezig zijn. De mensen zijn volop bezig met de voorbereidingen. Die variëren van het verkleden en het aanbrengen van schmink, het in elkaar zetten van de voertuigen tot en met het in elkaar lassen van grote praalwagens. Een drukte alom.

Gall & Gall

Het ligt in de lijn der verwachting dat er al vroeg veel wordt gedronken. Dat is ook zo. Menigeen, ook kinderen, hadden flesjes water bij zich. Opbouwers laven zich aan grote pakken Bar le Duc. Bouwen maakt dorstig. De hongerigen verdringen zich bij de snerttent. Elvis carnaval Roosendaal 2015
Naarmate de klok dichter naar 13.11 uur tikt, wordt het drukker, leutiger en uitbundiger. Een groepje jongelingen van boven de rivieren stappen uit het treinstation. Verweest en verdwaast kijkt men rond. Ik maak een foto. Direct gaan ze uit hun bol. Eerste keer in Roosendaal? Ja, en ze hebben zin in het carnaval. Ik wijs ze naar het centrum. Het kan niet missen. De optocht begint daar! Geen interesse. Het centrum wordt het. Of ik weet waar een Gall & Gall is? Waarom zou ik dat moeten weten? Tja, dat weten ze ook niet. Op naar het centrum, op naar het carnaval.
Terwijl het treinstation meer Hollanders uitbraakt, verzamelen zich mensen bij het aankomstpunt van Prins Ruben-1e. Traditioneel komt de Roosendaalse Prins Carnaval aan met de trein. De NS heeft voor alle zekerheid de rails ontbladerd, twee sneeuwschuivers paraat en een speciaal dienstrooster paraat. Niets mag de aankomst van Ruben-1e dwarsbomen of vertragen. En dat gebeurt ook niet.

Prins Ruben 1e, zijn ontvangst, zijn gevolg

Sinds 2012 is Ruben-1e de Prins der Tullepetaonsers. Ik heb werkelijk geen idee wat de taak van een prins carnaval is. Maar Ruben Ontvangst Prins Carnaval te Roosendaalschijnt het – naar zeggen – goed te doen. Bij zijn aankomstlocatie staat een dweilorkest, geïnteresseerden, fotografen en een vlaggendragend ontvangstcomité. Hier hangt een plezierige sfeer. Niemand maakt zich druk om waar een Gall & Gall is. Geduldig wordt in volle gezelligheid gewacht. Gewacht op het begin. Ondertussen maak ik een praatje met Elvis. Zodra de zware claxon van de trein zich verspreidt over de wachtende menigte begint het dweilorkest te spelen en gaan de vlaggen de lucht in. Heen en weer en vice versa. De ontvangst van Prins Ruben-1e is leutig en bondig. Ik roep hem voor een foto. Natuurlijk toont de prins bereidwillig zijn volle medewerking. Hij en zijn gevolg stappen op en in de gereedstaande praalwagens. Op naar de sleutel van de stad, op naar het begin van carnaval 2015. Alaaf… alaaf… alaaf!

Prins Ruben-1e Carnaval Roosendaal 2015

Prins der Tullepetaonsers Ruben-1e (2015)