We zitten inmiddels in de donkerste donkere decemberdagen van het jaar 2014. Ook u. Nu Sinterklaas het land heeft verlaten, is het focus gericht op de kerstvakantie. Een tijd met als thema gezelligheid en bezinning. Veel mensen gaan van een verdiende (korte) vakantie genieten. Als u niet van plan bent om het land te verlaten, dan hier een tip voor u.

Tip: ga naar een museum

Afgelopen maandag en dinsdag mocht ik in Londen zijn voor de lancering van een fotoboek – inclusief een foto van mij -, een bijbehorende expositie en natuurlijk een ‘launch party’. Dus enkele dagen naar Londen. Met het vliegtuig, waarvan een retourtje net zo veel kost als dat met de trein eerste klas naar Groningen op en neer vanuit Roosendaal, natuurlijk vanaf Rotterdam The Hague Airport. Up you go!

National Portrait Gallery

Eenmaal in Londen is een bezoek aan minimaal één museum een must. Bovenaan mijn lijstje staan de National Portrait Gallery en de Photographers Gallery. De eerste plaats is afhankelijk van de expositie. De National Portrait Gallery heeft nu de Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2014. Het NPG wordt het. Een prachtige collectie van eigentijdse portretten van getalenteerde fotografen. Werkelijk genieten. Ook van de ambiance. Het publiek kan het beste beschreven worden van jong volwassenen tot jong bejaarden. Jongelingen – als onderdeel van schoolklassen – betreden de expositie met een opdracht. Gewapend met pen en papier – nog geen tablet, God zij dank – worden vragen beantwoordend ingevuld. Een medewerker van het museum leidt hen rond en bespreekt foto’s. Niet een vluchtige flut bespreking, maar een diepgaande. De compositie, de gedachte achter de foto en hoe het beste de foto te bekijken om het goed te zien. Met genoegen heb ik enige tijd geluisterd naar zo’n bespreking.

Bezoek een fotomuseum

Dus, indien u van plan bent om met de komende feestdagen in Nederland te blijven, bezoek eens een museum. En bij mijn voorkeur een fotomuseum. Daarvan zijn er verschillende door het land en zij hebben goede exposities. Het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam) toont tot 11 januari 2015 foto’s van de Amerikaanse straatfotograaf Marc Cohen en de verjaardagfoto’s van Ilvy Njiokiktjien. Fotomuseum Den Haag toont werk van conceptueel Paul Kooiker. Fotomuseum Amsterdam (Foam) heeft foto’s van Vivian Maier aan de wand hangen. Het laatste is zeker de moeite waard om te bezoeken. Indien u meer in het zuiden des lands woont, dan is FoMu Antwerpen een aanrader. Ik ga in ieder geval bij Vivian op bezoek.

Twee doelen

Het doel om een fotomuseum te bezoeken kan meerdere redenen hebben. Ten eerste het bekijken van foto’s als kunst. Recht toe, recht aan, kunstzinnig. Ook kunt u een fotomuseum bezoeken om uw eigen fotografie positief te beïnvloeden. Koop geen dure fotografiespullen om uw fotografie te verbeteren, maar investeer in foto’s kijken. Dat kan op het internet, maar in een boek komt een foto beter tot zijn recht. De overtreffende wijze trap is om echte foto’s te kijken en ervan te leren. Afijn, u ziet maar.

(De foto bij deze column is gemaakt in de National Portrait Gallery, London)