Oud en Nieuw. Het ging er weer gehorig aan toe. Vanaf 18 uur mocht er vuurwerk worden afgestoken. Legaal. Niet alleen rekenen en taal is bij de jongeren voor verbetering vatbaar, ook klokkijken. De hele dag verlieten spuitende vuurpijlen fluitend onze aardkloot. Weliswaar voor een korte tijd, maar toch.

Oud en Nieuw is feest

Om middernacht ging het echt los. Tenminste, dat had ik verwacht. Onze straat bleef leeg en schoon. Het vuurwerkaccent lag duidelijk in het centrum van Steenbergen. Van verre was zichtbaar dat de hemel werd bestookt. Het leek alsof het vuurwerk de sterren wilde raken. Het lukte niet. Toch altijd een vrolijk en blij gezicht. Mensen op straat, glas in de hand, handen schuddend en uitbundig. Oud en Nieuw is een nationaal feest. Dat moet gevierd worden.

Zelf ben ik niet zo van vuurwerk. Niet meer. Vroeger wel. Minimaal vijf tegelijk. Liefst nog meer. En als het mocht van mijn moeder, dan vijf hele grote. Liefst nog meer. Nee, geen donderklappers of hemelspuiters. Sterretjes! Veel en tegelijkertijd. Koudvuur, dus het brandt niet. Koudvuur was ongevaarlijk. Geen kans op gehoorbeschadiging of oogletsel. Moet er niet aan denken. Het absolute summum was een bosje sterretjes in een stukje PVC buis. Een waar spektakel. Toen. Nu moet het oerend hard. Niet voor mij.

Wenslampion

Om de hoek was een groepje jongeren. Om ons heen was het oorverdovend. Ernstig trillende trommelvliezen. De jongeren waren bezig met een wenslampion. Gezamenlijk en gebroederlijk – met ieder een taak – werd de lampion verwarmd. Ik maakte mijn foto voor de Steenbergse Courant. Klik. Langzaam maar gestaag steeg die op. De donkerte van de heldere hemel tegemoet. Los van de aarde. De toekomst in. Het ongewisse tegemoet.

Op weg naar huis stond een meneer vol aandacht naar siervuurwerk te kijken. Het was een mooi schouwspel. Eenvoudig, niet te luid sissend, knalvrij en met prachtige kleuren. Zo kan het ook. Een moment om vast te leggen. Klik.
Thuis dronken we nog een glaasje champagne. Het was tijd om naar bed te gaan. Het begin van een nieuw jaar. Het was half twee. Zijn we nu op oudjaarsdag laat naar bed gegaan, of op nieuwjaarsdag vroeg?

Alle goeds voor 2015!