Wie o wie kan zich nog een leven zonder smartphone voorstellen? Ik niet, mijn vrouw en dochters niet, mijn vrienden en kennissen niet, niemand niet. We spreken over een totale en absolute integratie van de smartphone in ons leven. Bij veel jongeren gaat het zelfs nog verder; geen leven zonder smartphone want je moet immers bereikbaar en altijd up-2-date zijn. Wat handig dat de smartphone uitgerust is met een camera. Altijd en overal bij de hand en kent vele voordelen, voor iedereen (ook de fotograaf). Hoera voor de smartphone fotografie.

Smartphone camera geëvolueerd

Vroeger, ja vroeger was de camera in uw mobiele telefoon van bedenkelijke kwaliteit. De gemaakte foto’s waren niet om over naar huis te schrijven. Met recht kan de duiding van ‘kiekje’ hierop van toepassing zijn. “Kijk eens naar deze foto van mijn telefoon. Niet om aan te gluren, maar het toont wel wat er is gebeurd. Ennuh, ikke was erbij. Zie je wel!”
De technische ontwikkelingen en mogelijkheden hebben niet stilgestaan. Zo is ook de camera van uw smartphone geëvolueerd, en wel in rap tempo. Zeker met de nieuwste iPhone of Samsung S9(+) en alles wat hierna op de markt komt, heeft de eigenaar ook een bijna volwaardig fototoestel tot zijn of haar beschikking. Dit doet echter niet af aan het feit dat er nog steeds vaak ‘kiekjes’ worden gemaakt. Maar dit terzijde.

Voordelen smartphone als fotocamera

Ten eerste, en reeds benoemd, is de smartphone onze trouwste vriend en volgt ons overal. Dus altijd je camera bij je. Ten tweede, maar zeker niet minder belangrijk, is de camera technisch goed geworden. Voldoende pixels (als we dat gemakshalve onder goed mogen scharen), scherp, handmatig instelbaar inclusief verschillende diafragma keuzes. Ten derde zijn er, te veel om op te noemen, goede en leuke apps om de gemaakte foto op te leuken of te bewerken. Zelfs zeer matige foto’s worden nog toonbaar door een fors filter er overheen te gooien. Ten vierde zijn er vele platformen op het internet om de mobiele foto’s te delen. Denk o.a. aan Instagram, Twitter, Pinterest en natuurlijk Big Brother Facebook. Ten vijfde, en ook zeker niet onbelangrijk, hebben vele mensen met een goede smartphone geen behoefte aan een reguliere fotocamera. En waarom zou je? Beide maken ze foto’s, waarbij het gemak van de smartphone en het toepassen van filters de fotocamera overstijgt. Hoera voor de smartphone fotograaf.


Scapino Ballet (2018). Foto bij artikel smartphone fotografie van Herman de Pagter (2018).

Het grootste voordeel van smartphone fotografie

Hebt u, als fotograaf zijnde, ooit iemand een (huwelijks)reportage zien maken met zijn/haar smartphone? Ik (nog) niet. Dit betekent dat er een duidelijke scheiding gemaakt is tussen de fotograaf en de kiekjesmaker. Deze scheiding is essentieel waar het gaat om elkaar brood uit de mond te stoten. Van de smartphone-fotograaf heeft een echte fotograaf niets te duchten. Althans, niet vaak meer of zeker steeds minder. Natuurlijk zullen websites als NU.nl, Dumpert.nl en GeenStijl.nl de kiekjes en bewegelijke video’s blijven omarmen. Misschien moet ik hier ook de weermannen en -vrouwen noemen die dagelijks oproepen om een weerfoto in te sturen. Maar het lijkt alsof het koren van het kaf wordt gescheiden. Dat is mijns inziens toch wel het grootste voordeel. Nu hebben we een duidelijk te onderscheiden categorie van amateur echte fotograaf. En, laten we het daarover eens zijn, beiden verdienen respect en een plaats in de wereld der afbeeldingen.

Smartphone fotografie ook voor u

Zelf geniet ik ook van de voordelen van het maken van foto’s met mijn smartphone. Met de handmatige instelmogelijkheden probeer ik eruit te halen wat erin zit. Natuurlijk blijft de sensor klein en beperkt. Maar het is o zo handig om ergens snel, en onverwacht, een foto te maken. Bijvoorbeeld na een bezoekje aan De Kop van Zuid, na een filmpje of een muziekoptreden in Lantarenvenster of een theaterstuk in het Nieuwe Luxor (allen in Rotterdam, lekker om de hoek).
Er is dus niets mis met het maken van een foto met uw smartphone. Maar, ook als ik zelf hiermee foto’s maak, blijven het kiekjes.

Toon Roos (saxofonist). Foto bij artikel smartphone fotografie van Herman de Pagter (2018).

Tips en trics

Het fotograferen met een smartphone is door veel auteurs aangegrepen om hierover te schrijven. Het internet stroomt – figuurlijk natuurlijk – over van tips en trics. Onderstaand een kort en onvolledig lijstje van wat artikelen. Heb je er drie gelezen, dan heb je ze eigenlijk allemaal gelezen. Auteurs weten zelden iets nieuws toe te voegen aan het bestaande assortiment van artikelen. En tips gaan al snel over het stilhouden van de telefoon tot het schoonmaken van je lensje. Kortom, vaak open deuren. Eentje wil ik u niet onthouden. In meerderheid wordt een foto met de smartphone in portretstand gemaakt. Dit geldt ook voor video’s. Overweeg landscape. Doet het vaak beter door beeldvullende mogelijkheden en beter een invulling te geven aan de compositie. Een weetje: portretstand fotograferen en videograferen met je smartphone wordt ook wel vertical video crime genoemd 🙂

Zoom.nl

GSMinfo.nl

Youtube filmpje 1

Youtube filmpje 2

Zo maak je de mooiste foto’s met je smartphone

Tips voor het maken van foto’s met je smartphone