Nikon of Canon?

Het was een zware bevalling. Figuurlijk dan. Het vergde zoekwerk op het internet, praten met vrienden en nadenkwerk. Kortom, research. Eén nacht ijs vermeden. Alles heb ik in het werk gesteld om cognitieve dissonantie (CD) te voorkomen. CD is een marketingterm die neerkomt op een gevoel van twijfel na aankoop van een product. Research is cruciaal om tot een gewogen aankoopbeslissing te komen en CD te voorkomen. Wordt het Nikon of Canon? That’s the question!

Een kanon met een C

Het uitgangspunt is om mijn Hasselblad in te ruilen voor een full frame camera set. Makkelijk zat. Met Nikon ben ik bekend. Kan ik mee lezen en schrijven, maar ook mee fotograferen natuurlijk. Prima camera’s maar met een beperkte levenscyclus. Dat zit mij dwars. Nikon lanceert – naar mijn mening – te vaak nieuwe modellen. In 2008 is de D700 gelanceerd en inmiddels – zes jaar later – hebben we de D750, D800 en D800e gehad en moeten we het nu doen met de spectaculaire D810. Dan laat ik de D600 en D610 full frames maar even buiten beschouwing. Kiezen is leuk, maar door de Nikon bomen een bosje blijven zien, is essentieel. Nikon is dynamisch, energiek, bij mij bekend en goed. Evenals andere cameramerken, overigens.
Vriend en collega fotograaf Jacco heeft Canon-bloed door zijn aderen stromen. Zijn motivatie voor Canon klinkt altijd goed doordacht. Daar houd ik van. Hij heeft twee bodies. Ze lijken 100% op elkaar, maar zijn toch verschillend. Alle Canons zijn voor mij gelijk, zoals alle Chinese mensen op elkaar lijken, voor mij. Naar Jacco toe noem ik de Canon altijd een Kanon. Blijven prikkelen. Hij is mijn testbank. Wat ik lees, wordt gaandeweg bij hem geverifieerd. De informatie is consistent. De ‘pre-aankoop-beslissing’ wordt genomen. Op basis van feiten. Een Canon 5D Mark iii.

Kies een camera die past bij jouw fotografie

Canon? Ach, met minder pixels? Ja, punt. Merkt u het verschil tussen 22 en 36 miljoen pixels? Ik niet. Ja, je kan eventueel ruim bijsnijden. Lekker belangrijk. Als fotograaf moet je gewoon goed invullen en kadreren. Opgelost. Drie argumenten zijn vóór Canon. Deze argumenten zijn persoonlijk en hierover wordt met de jury niet gecorrespondeerd. Eén: betere waterbestendigheid. Twee: een f1.2 supersnel 50mm objectief in combinatie met drie: goede hoge ISO prestaties. Voilà. Ofwel, weet hoe je fotografeert en laat de camera hierop aansluiten. Ik fotografeer het liefst met een open diafragma en zonder flits. Mooie scherpe-(on)diepte. Daarbij ren ik niet naar buiten als het regent om te fotograferen. Maar ik wil ook niet met regen naar binnen rennen omdat de camera niet tegen water kan. U ziet, het is persoonlijk.

Aankoop Canon 5D Mark 3

Alles bij elkaar heeft het mij vier e-mails, bijna vijfhonderd kilometer rijden, vijf koppen koffie en de inruil van de Hasselblad gekost om eigenaar te worden van de Canon 5D Mark 3. Bij Foto Konijnenberg in Den Ham. Prima winkel. Goede balans tussen online en fysiek. Voorwerk per e-mail en telefoon. Afronden in de winkel. Met koffie en een goed gesprek. Mijn resterende twijfels zijn ongemerkt – en waarschijnlijk ook onbedoeld – weggenomen tijdens het persoonlijk onderhoud. Al pratende over fotografie en camera’s noemde de verkoopadviseur Canon ongevraagd conservatief. Hij verklaarde. Ik gerustgesteld. Afronden en terug naar Brabant. Tevreden.

De camera is om te zoenen. Ik zeg een waar plaatje, meneer Sonneberg. Het is zaak om het menu goed te verkennen. Ken je het Schotse Hooglanders / Dinteloordse Gorzen.menu, dan ken je de camera. Instellen naar believen en fotograferen maar. Never nooit niet de keuzeknop op ‘Automatisch’ of ‘Programma’ zetten. Een DSLR is een Doe het Self Lekker Regelen camera. De afgelopen dagen getest. Portretten en even naar de Dinteloordse Gorzen. Conclusie: wat is het toch mooi in West-Brabant. Moet u de overstekende Schotse Hooglanders eens zien. Werkelijk genoten van alles.

Dinteloordse Gorzen een prachtig natuurgebied om te fotograferen.