Effe wennen

Bijna zolang ik leef is eenmaal per jaar Koninginnedag gevierd. Nu niet meer. Willem is een man en viert zijn verjaardag middels Koningsdag. Andere naam. Andere koning. Andere datum. Andere invulling. Weg met het oude, omhels het nieuwe. Het moet anders. Het is even wennen. Velen wennen met mij. Vaak wordt nog abusievelijk 27 april Koninginnedag genoemd. Moet kunnen. Kwestie van geleidelijke overgang en gewenning. Wacht even, hoezo een andere invulling? Het traditionele Soestdijkse defilé is pas kortgeleden vaarwel gezegd. Moeten we nu wederom veranderen? Afijn, mijn sores niet. Geen tijd voor. De krant belt. Een reportage van Koningsdag maken. Niet alleen de stad, maar s.v.p. alle woonkernen a.u.b. En omdat het de moderne snelle tijd is, worden de foto’s overdag direct en ook stante pede online gezet. Leuk voor de thuisblijvers. Belooft een drukke foto-dag te worden. Een schema biedt soelaas en houvast. Denk ik.

Eerst het weer weer

Donkere wolken. Wind. Koude. En regen. Zo is Koningsdag 2015 daags ervoor weerkundig voorspeld. Welhaast traditiegetrouw komt de weersvoorspelling niet uit. De zon strooit haar tintelende zonnestralen uit over grote delen van ons land. Koningsdag 2015 staat in het teken van prachtig weer en volop vertier voor jong en oud. Klinkt als vanouds. Koning Willem gaat op locatie. Het wordt Dordt. Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. De variaties hierop ben ik even kwijt, maar de bedoeling is goed. Deze dag wordt voor iedereen een met zon overgoten feest.

Van kern naar kern

Als leidraad voor deze drukke Koningsdag heb ik een schema gemaakt. Een fotografie-route. De redactie heeft vooraf keurig alle programma’s aangeleverd. Al vroeg op pad voor een dag vullend programma. Vooraf geregeld dat ik en-route de foto’s kan doormailen. Blijkt dat op de dag zelf de redactie met een computerstoring opgescheept zat. Zal je net zien. Mijn strakke planning is inclusief de voorbereiding op de betreffende evenementen. Graag wil ik ruimschoots op tijd aanwezig zijn om de voorbereidende mensen te kunnen fotograferen. Geeft net de foto’s met iets extra’s. Kinderen die ontspannen op hun mooi versierde fiets, autoped of trapwagen gebroederlijk rondjes crossen. Of net de laatste hand leggen aan het versierde vehikel ten einde een laatste puntje op de spreekwoordelijke ‘i’ te zetten. Ik noem maar iets. Maar het strakke schema kan al rap linea recta de prullenbak in. Niet meer nodig. De planning geeft aan dat om half elf het eerste evenement van start gaat. Nou, nee dus. Even voor half elf wordt nog een plakje cake uitgedeeld. Pas als de cake verorberd is, is het tijd voor het startsein. Niet eerder. Toeval, zeg ik u. Niets om je ongerust over te maken. Het is ook nog eens vroeg. Aan mijn hoela, zeg ik u telkenmale. Alle evenementen beginnen gewoon later. Ook de officiële. Regionaal is dit een bekend – en alom gerespecteerd – fenomeen. Jawel, we hebben hier te maken met het zogenaamde Brabants kwartiertje. Of wel het ‘Brabants ketierke’. Naarmate de dag vordert, wordt het kwartiertje een goed halfuurtje. Om toch maar in de verkleinwoorden te blijven. Er bestaat zelfs, het moet niet gekker worden, een horloge waarin het Brabants kwartiertje wordt aangegeven. Hoe dan ook, het schema is niet meer belangrijk. En aan dat Brabants ketierke zal ik nooit wennen. Maar daar gaat het niet om.

Leren straatfotograferen

Waar het wel om gaat is straatfotografie. Met name voor beginners of niet-durfallen. Mensen die graag op straat fotograferen, maar niet durven. Ze zijn bang dat anderen boos worden. Of zelfs erger. Advies: ga met een feestdag de straat op. Koningsdag is een goed voorbeeld. Loop ontspannen op straat en zoek leuke fotomomenten. Mensen zijn in een goede bui, dus spreek ze aan.Man met hoed Zeg dat ze er leuk uitzien (wat vaak ook zo is). Vraag of je even een foto mag maken. Vaak hoeft het vragen niet eens. Men vindt het opeens leuk om op de foto gezet te worden. Als je iemand wilt fotograferen die te snel loopt, spreek hem of haar op een prettige wijze aan. Zo ben ik een meneer achterna gelopen. Zijn looptempo was net iets te hoog om een goede foto te maken. Hij lachte, maar liep stief door. Ah, meneer deze foto van u moet ik echt maken hoor, alstublieft even een momentje blijven staan. De man bleef zo’n vijf seconden staan en vervolgde zijn weg. Klik. Iedereen blij en tevreden. Durf je toch niet alleen, ga dan met zijn tweeën. Komt het gevoel van zekerheid ten goede. Twee bescheiden tips: 1) neem enkele (goedkope) visitekaartjes mee met jouw naam en emailadres erop. Als mensen graag de foto willen hebben, vraag of ze een mailtje sturen zodat ze de foto per e-mail kunnen ontvangen. Vindt men top. De tweede tip is om die tele-toeter van een objectief lekker thuis te laten. Gebruik een 50 of 35 millimeter vast (prime) objectief op je spiegelreflex- of systeemcamera. Anders loop je met zo’n enorm kanon rond. Is toch wel bedreigend of te in-breuk-makend. Er is geen enkele reden om afstand tussen jou en het te fotograferen onderwerp te scheppen. Nogmaals, iedereen is in een goede bui. Mijn laatste opmerking is geen tip maar pure beleefdheid. Bedank de mensen na het maken van de foto. Dat kan met een knikje (werkt altijd goed in het buitenland, hoewel ze daar vaak geen Koningsdag hebben) of wens iemand een prettige dag. Schroom niet om gewoon een praatje te maken. Eenmaal gewend om op dergelijke dagen op straat te fotograferen, dan lukt het ook op reguliere dagen. Gefeliciteerd, je bent op weg om een heuse straatfotograaf te worden.

Foto’s Koningsdag 2015 te downloaden

Heb ik u gefotografeerd op Koningsdag 2015? De fotoreportage (120 foto’s) is te zien op deze pagina. Met de rechter muisklik kunnen de foto’s naar de computer worden gedownload. De reportage blijft tot medio mei 2015 beschikbaar!