Relatief zeldzame overgang Mercurius

Zodra wij het gaan hebben over snelheid, afstand en zeldzaamheid in combinatie met het heelal, dan gelden er andere opmaten. Vinden wij dat het rijden in een auto met 250 kilometer per uur extreem hard is (op de snelweg), dan valt dit in het niet als massa met 10.000 kilometer per seconde (tot wel 84% van de lichtsnelheid per uur) rond een zwart gat circuleert alvorens alles wordt opgeslobberd. Zo meneer de agent, gaat u daar maar eens controleren op snelheid en boetes uitdelen. Niet steeds bij mij, want dat is flauw als het elders er harder aan toegaat. Afijn, dergelijke evenementen gebeuren in sterrenstelsels nabij onze Melkweg, maar ook in stelsels op honderden miljoenen lichtjaren van ons verwijderd. Om maar even aan te geven hoe relatief alles is. Maar Mercurius in de overgang is ook relatief zeldzaam. Op 9 mei 2016 was zo’n zeldzaam moment waarop (amateur) astronomen in extase geraken vanwege de passage van Mercurius over de zon en zichtbaar voor ons. Over 35 jaar kunnen we pas de volgende complete overgang over de zon van Mercurius zien vanuit Nederland. Toch wel zeldzaam.

Mercurius zo groot als een stipje

Bij de sterrenwacht Tivoli in Oudenbosch waren ook de telescopen opgesteld richting de zon. Verschillende opstellingen en allen toegankelijk voor het publiek. Natuurlijk kwamen ook meesters en juffen met hun klassen genieten van dit spektakel. Is het wel een spektakel? Ja zeker wel! Maar wel eentje die enige uitleg behoeft voor schoolgaande kinderen. En zo gebeurde. Zowel de amateur astronomen als de onderwijzers gaven duiding aan het gebeuren. Maar vooral het kijken door de kijker was een belevenis. Alle kinderen, maar ook de langskomende volwassenen, keken gebiologeerd naar een klein zwart stipje dat voorbij de zon schoof. Alle veiligheidsmaatregelen waren genomen zodat men veilig naar de zon kon kijken door de telescopen. Natuurlijk probeerde deze en gene het tafereel met een smartphone te vereeuwigen. Hetgeen never nooit lukte. Een foto maken van een ster en/of een planeet is voorbehouden aan deskundigen.

Astro-fotograferen

Astrofotografie is fotograferen van hemellichamen. Als gezegd een lastige klus. Het leuke van mijn bezoek aan de sterrenwacht Tivoli Oudenbosch is dat ik kon zien hoe foto’s gemaakt worden van hemellichamen. Toch wel interessant. Maar wel verdraaid moeilijk. Enthousiast geworden toogde ik met driepoot en camera naar het zwarte platteland. Midden in de nacht natuurlijk, dat wel. Niet geheel ontevreden, maar sterk voor verbetering vatbaar, heb ik mijn eerste astrofoto gemaakt. Toevalligerwijs kwam de week daarop iemand naar mij toe met de vraag of ik interesse had in een telescoop. Welja, doet u maar. De telescoop was z.g.a.n. en had altijd bij een oud….. Laat maar. Niet echt gebruikt, maar er miste wel een klein onderdeeltje. Zou geen probleem moeten zijn. Vandaag de telescoop ontvangen. Het enige wat mist is een klein schroefje (een van de drie) om de zoekkijker te bevestigen. Geen idee of het leuk is. Geen idee of ik het kan. Maar ik hoop toch wel binnen een paar weken de eerste goede foto met behulp van deze telescoop gemaakt te hebben. Moet wel even een bevestiging vinden voor de camera aan de telescoop. Ben benieuwd.