Toon Roos & Friends in Lantaren Venster

Zou ik vaker moeten doen. Naar een optreden van een jazzmuzikant in Lantaren Venster. Nu gebeurt het eenmaal per jaar. Veuls te weinig. Mijn lieve vrouw heeft mij uitgenodigd voor een optreden van jazzsaxofonist Toon Roos and Friends. Toon, zo mag ik u toch wel noemen hé, meneer Roos, heeft heel wat albums en grote optredens op zijn palmares staan. Voor alle zekerheid mijn camera meegenomen. Op YouTube komt deze jazzmusicus aardig, aaibaar en relaxt over. Dat vergroot wel de kans om te mogen fotograferen.

Vooraan voor nette foto’s

Eerder heb ik al geschreven dat het leuk is om tijdens optredens te fotograferen. Dat was een jaar geleden tijdens een optreden van Joris Posthumus. Het is blijkbaar de muzikant die bepaalt of er gefotografeerd mag worden. Bij binnenkomst nergens bordjes dat de camera niet gebruikt mag worden. Alleen drankjes meenemen de zaal in is niet toegestaan.
Als je mag fotograferen tijdens het optreden, dan moet je wel vooraan zitten. Een absolute vereiste. Dit betekent ruim een kwartier in de rij gaan staan. Ook ditmaal weer gelukt door netjes op tijd te zijn, net als bijna alle anderen. Alleen een arrogante krullenbol, met een opgedirkt vriendinnetje, vond het nodig om later enkele mensen te vragen of hij er even langs mocht. Niets vermoedend werd toestemming verleend. Verbaasde blikken alom toen bleek dat hij nonchalant vooraan ging staan. Hij, niet het opgedirkte vriendinnetje want die kwam iets later. Zij moest zich tussen de mensen wurmen om de krullenbol alsnog te bereiken.

Relax en geniet

Mevrouw Roos, de vrouw van, deed de aankondiging met enkele mededelingen. Of het publiek maar wilde genieten, applaudisseren, klappen op de muziek, meedoen en als men dat zou willen mocht er ook geschreeuwd en geroepen worden. Toon vindt alles prima, als hij maar merkt dat het publiek het naar de zin heeft. Geen woord over fotograferen of gebruik van de mobiele telefoon. Niets van dat al. Gewoon relaxt een avond genieten van jazz. Top, meneer en mevrouw Roos!

Foto’s van een spetterend optreden

Vanaf de voorste rij foto’s gemaakt met de Olympus OMD EM1 met afgewisseld een Olympus 25mm f/1.2 en een Olympus 17mm f/1.2 objectief. Natuurlijk ook volop genoten van de afwisselende jazzmuziek van Toon Roos en zijn vrienden. Toevalligerwijze zat ik naast de arrogante krullenbol. Ook hij was aan het fotograferen. Het opgedirkte vriendinnetje mocht, zo leek het, zich ook amuseren met een camera. Geen idee of zij iets mee heeft gekregen van het dynamische en goede optreden van Toon. In ieder geval heeft zij veel foto’s gemaakt. Zodra zij tevreden was over een foto werd de krullenbol hiervan trots op de hoogte gesteld. Zij heeft meer op het display van de camera gekeken dan naar de fantastische optreden. Ach, gelukkig heeft zij de foto’s nog.