Prijsdansen Nieuw-Vossenmeer

Op naar het cultureel immateriële erfgoedevenement in Nieuw-Vossemeer: Prijsdansen! Bij binnenkomst in Nieuw-Vossemeer loop je letterlijk en figuurlijk tegen de gezelligheid aan. Het is droog en de mensen staan buiten. Bier wordt rondgedeeld en men praat uitbundig met elkaar. Uit alle horecagelegenheden galmt de muziek naar buiten. En binnen… binnen wordt gedanst. Op afroep dansen de paren voorzichtig om de staande of hangende plastic kegels heen. Kegels raken is strafpunten incasseren. Maar niemand lijkt zich echt hierom te bekommeren. Het is feest en gezellig. Daar is het om te doen.

Oorsprong

Aan diverse mensen gevraagd wat de oorsprong is van het Prijsdansen. Iedereen weet dat het traditie is en dat iedere inwoner van Nieuw-Vossemeer van kinds af aan meedanst. Maar de oorsprong? Uhhh… nee. Afijn, naar blijkt is begin 1900 het Prijsdansen ingevoerd. Dit als idee om de vechtersbazen tijdens de lokale kermis in het gareel te houden door een groot feest te organiseren. Prijsdansen dus. En het hielp. Er werd niet minder bier geconsumeerd, maar iedereen ging wel gebroederlijk met elkaar om. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds zo.

Als vanouds gezellig

Is het nu anders geworden sinds het Prijsdansen in 2013 immaterieel erfgoed is geworden? Unaniem wordt hardgrondig nee geschud en geroepen. Het is en blijft een uitbundig Nieuw-Vossemeers feest. Er komen niet meer en niet minder mensen van buiten. Ook wordt het niet meer of minder drukker. Het blijft zoals het is. Iedereen is daar tevreden mee. De oudere feestgangers zien wel dat de jeugd de traditie voortzet. Zij nemen het stokje (lees: het glaasje bier) over van de ouderen. Hiermee is dit geweldige feest ook verzekerd van een toekomst. En wie wordt nu de winnaar van het Prijsdansen? Mijn gesprekspartner kijkt mij ietwat verbaasd aan en reageert met de wedervraag: “Is dat belangrijk dan?”