Klein straatkunst voor jong en oud

De telefoon rinkelde en Jos was aan de lijn. Een uiterst bescheiden en vriendelijke meneer. Hij belde omdat hij op zoek was naar een straatfotograaf die foto’s van mensen durfde te nemen. Specifiek wilde hij zijn publiek gefotografeerd hebben. Jos is namelijk één van de vier poppenspelers van het Poppentheater Rotterdam. Nu komt het, hij ziet nooit zijn publiek tijdens optredens. Nu de reële mogelijkheid bestaat dat de gemeente Rotterdam de subsidiekraan gaat dichtdraaien, en hij zelf al de pensioengerechtigde leeftijd heeft overschreden, leek het nu tijd om het publiek te zien. Een logische vraag, maar zo jammer van de reden. Hoe dan ook, op naar het Poppentheater.

Klaas ja, Jan Klaassen nee

Het poppentheater is gevestigd op de hoek van Binnenwegplein en Coolsingel te Rotjeknor. Een bescheiden locatie waar de afgelopen jaren het langslopende publiek is afgenomen. Niet omdat het poppentheater niet interessant is, maar omdat tal van omliggende winkels hun deuren hebben gesloten. Crisis, voor iedereen dus ook voor retailers. Ik had Jan Klaassen verwacht, maar hij was absent. Zijn rol is overgenomen door Klaas. Klaas is een prettig eigenwijze dondersteen en is vrijgezel of heeft een latrelatie. Hoezo? Katrijn was in geen velden of wegen te bekennen, daarzo!
Zonder grote aankondiging, maar met een bescheiden muziekje werd iedere voorstelling begonnen. Allengs schoven meer mensen aan om de voorstelling te zien. Kinderen op de voorste rijen bankjes en ouders, al dan niet in de weer met hun mobiele telefoon, meer naar achteren. Kan de poppenkast dan nu beginnen, kinderen? Jaaaaaa…! Maar voor hoelang nog?

Subsidiekraan gaat dicht?

Het bescheiden poppentheater moet iedere vier jaar een subsidieaanvraag indienen. De aanvraag is een soort business plan over een periode van vier jaar. Alle signalen die de laatste tijd naar buiten komen, geven aan dat het licht op rood gaat voor dit poppentheater. Vreemd, want juist de gemeente Rotterdam wil een levendig centrum waar bezoekers kunnen winkelen, wandelen, eten en drinken, wonen en hun bezoek beleven. Rotterdam staat voor een positieve ‘experience’ in het centrum van de stad. Nou, dan mogen ook de bezoekende kinderen een ‘experience’ hebben. Toch? Wat is er dan leuker dan wat kraampjes met ijskoude lekkernijen en een heuse poppenkast? Dacht ik ook.
Zeker ouders en de kinderen zelf zullen het zonder meer met mij eens zijn: het Rotterdams Poppentheater moet blijven! Kinderen van verschillende leeftijden worden meegezogen in een absurdistisch verhaal dat spannend en tegelijkertijd grappig is. Terwijl de een opspringt om de ‘poppen-heks’ op haar nummer te zetten, zit het andere kind verscholen achter zijn handpalmen. Maar gelachen wordt er. Niemand uitgezonderd. En dan nu de subsidiekraan dichtdraaien? Onmogelijk. Wat betekent nu een bedrag van zo’n 20.000 Euro voor Rotterdam? Okay, het is geld, maar het is het ook waard. Voor dit geld worden bijna een jaar lang driemaal per week, op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag, drie tot vier voorstellingen gegeven. Authentieke poppenkast zoals poppenkast hoort te zijn. Van harte hoop ik dat het nog lang blijft bestaan. En mocht dit Rotterdams cultureel erfgoed onverhoopt verdwijnen, dan hebben we in ieder geval de foto’s nog.

Teken de petitie!

U kunt met een bescheiden handeling helpen om het Rotterdams Poppentheater te behouden. Klik op de link HIER en teken de petitie om dit poppentheater te behouden. Het tweede wat u natuurlijk kan doen is langs te gaan tijdens een voorstelling en gewoon genieten van dit straatvermaak pur sang op de Binnenwegplein.