Spannende tijden voorbij

Het poppentheater dat is gevestigd op de hoek van Binnenwegplein en Coolsingel te Rotjeknor lijkt gered. Maar het waren wel spannende tijden, de afgelopen maanden. Misschien niet zo zeer voor het winkelende publiek, of de poppenkast kijkende kinderen zelf, maar wel voor de poppenspelers zelf. Zij moesten hals over kop in contact komen met de Rotterdamse bestuurders. Toch wel een lastige klus omdat ‘men’ van de Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur op het stadhuis altijd erg druk en bezet is. Tenminste, zo gaat het verhaal. Wellicht speelt ook mee dat ‘men’ bij het poppentheater het idee heeft dat zij een kleine onbeduidende partij is. Te onbelangrijk om directe en duurzame contacten te hebben met de gemeentebestuurders. Of is het vice versa? Het poppentheater is te petieterig voor metropool Rotterdam? Niets is minder waar, lijkt mij.

Acties en doorgaan was het motto

Kijk nou, Poppentheater Rotterdam mag blijven!

Klaas en de Koning kijken uit naar 2017

De afgelopen maanden heeft het poppentheater extra voorstellingen ten tonele gebracht. Het leek alsof de poppenspelers een finale eindsprint wilde houden. Een mazzeltje… het weer werkte ook mee. Een lange periode van droog weer bracht de Rotterdammers op de been in hun stad. Vaders en moeders brachten hun kinderen mee, terwijl opa’s en oma’s er een gezellig middagje uit van maakten met hun kleinkinderen. Steevast wilden de kinderen langs het Rotterdams Poppentheater. Met een broodje, ijsje of een zak patat in de hand lekker kijken naar het poppenspel. Hier geldt het adagium: kinderen blij, (groot)ouders blij!
Dat Rotterdammers zelf enthousiast zijn over dit nostalgisch stukje cultuur blijkt wel uit het aantal verzamelde handtekeningen; ruim 3000 maar liefst. Handtekeningen verzamelen was de meest publieksvriendelijke actie die werd gevoerd door het poppentheater. Nou ja, het was ook eigenlijk de enige actie. Theatermakers, waaronder ook poppenkastmakers, zijn niet zo schreeuwerig. Als zij de barricades op gaan, dan wordt dat bescheiden gedaan. Met het verzamelen van handtekeningen, dus. Ondertussen bleven de poppenspelers doorgaan en doorgaan met een uitgebreider programma. En met succes.

“Ik reageer op mijn publiek en zij op mij. Dat maakt het speels en interactief. Kinderen die thuis zitten te gamen, vinden het hier ontzettend spannend. Hun fantasie wordt enorm gestimuleerd en iedereen kan erin mee. Dát is de kracht. Iedereen kan hier even aan de werkelijkheid ontsnappen. Een mooie taak om te vervullen, en dat wil ik graag blijven doen.” (Citaat van poppenspeler Koos Wieman in Metro 5-9-2016)

Rotterdams Poppentheater… gered

Het Rotterdams Poppentheater is dus gered. Gered voor de komende vier jaar. Met een gerust hart hebben de spelers de kast voor de winderperiode gesloten. In het voorjaar vangt het nieuwe speelseizoen aan. Een oproep aan eenieder uit Rotterdam en de wijde omgeving: ga kijken in 2017!! Het is meer dan de moeite waard. Een oproep aan de Gemeente Rotterdam: omarm deze vorm van straatkleinkunst! Hou op met het geneuzel dat het poppentheater te weinig innovatief is. Stop jullie innovatie maar in… in… in jullie haven. Waardeer dat (groot)ouders met hun (klein)kinderen echt genieten van ouderwets poppenspel met een goed verhaal. Wat is daar mis mee? Dit is, samen met het geluid van de orgelman en de straatmuzikant, juist de charme van een binnenstad. Dit is onderdeel van stadsmarketing en customer-experience. Tussen al die troosteloze uniforme winkelketenwinkels, omhuld door winkelleegstand, moet je dit koesteren. Maar ja, wie ben ik om dat te zeggen!?

Dr. H.E. de Pagter, MSc MM
fotograaf