Sint Annaklooster Oudenbosch veranderd

Dicht om je heen kunnen zaken snel veranderen. De ene keer onopgemerkt, de andere keer zie je het aankomen. Deze verandering zag ik aankomen, maar was wel verrassend. Het Sint Annaklooster in Oudenbosch gaat veranderen, en wel verrassend snel. Het aantal zusters nam al enige jaren af, terwijl aanwas uit bleef. Alleen de nabij gelegen begraafplaats, waar de zusters na hun verscheiden worden begraven, kent geen crisis. Een jammerlijke constatering, maar helaas waar. Met graagte wilde ik het klooster bezoeken en vanbinnen fotograferen. Niet omdat het zo’n prachtig historisch of pittoresk gebouw is, nee gewoon om het tijdsbeeld anno 2017 vast te leggen. En zo geschiedde.

Geschiedenis Sint Annaklooster

Het klooster behoort van origine toe aan de Franciscanessen van Roosendaal. Tenminste, het oude klooster hebben we het dan over. Gesticht in 1837 als succursaalhuis en de zusters namen hun intrek in een voormalige herberg (bron: Paul Huismans). Aan het klooster was een school en een weeshuis verbonden. De zusters verhuisden in 1994 naar een nieuw onderkomen, het huidige klooster Sint Anna aan Ste. Bernaertsstraat 21 te Oudenbosch. Het nieuwe klooster kon ongeveer honderd zusters onderbrengen. Voor alle zusters was er volop ruimte om te wonen en te leven inclusief een inpandige mooie en ruime kapel. Het huidige klooster is spaarzaam ingericht en doet niet denken aan de, over het algemeen, ruim gedecoreerde rooms-katholieke kerken. Passend bij de levenswijze van de Zusters Franciscanessen is de inrichting in het geheel sober.

Verzameling wijwaterbakjes

Tijdens mijn eerste bezoek, nu bijna twee maanden geleden, gaf zuster Jean-Paul een uitgebreide rondleiding. De rust en stilte in het klooster was overweldigend. Geduldig vertelde zuster Jean-Paul over het klooster en leidde mij langs bijna alle bijzonderheden. De keuken, de kapel, de eetkamer, de woonkamers van de zusters en de lange gangen met hier en daar een beeld en vele foto’s van zusters hingen aan de muur. Ook de woonkamer van de zuster zelf mocht ik zien. Nee, eigenlijk wilde ik die graag zien. Tijdens de rondleiding vertelde zij dat zij wijwaterbakjes verzamelt. En ja, aan haar muur hangen meer dan 200 verschillende wijwaterbakjes. Een prachtige collectie. Zorgvuldig opgehangen aan een enkel eenvoudig spijkertje.
Tegen vijf uur wordt het drukker op de gangen. Over enkele minuten gaat de kerkdienst beginnen. Alle zusters die nog goed ter been zijn, met of zonder hulp van een rollator, begeven zich naar de kapel.

https://nl.wikipedia.org/wiki/HabijtHabijt

Eigenlijk had ik verwacht dat de zusters in een habijt zouden rondlopen in het klooster. Niets is minder waar. Er wordt reguliere, eenvoudige maar degelijke kleding gedragen. Alleen zuster Adriënne draagt nog dagelijks haar habijt. Tijdens warmere perioden van het jaar een ietwat luchtige grijze habijt. Als de ‘R’ in de maand is, wordt een zwarte warmere habijt gedragen. Mijn schoonvader had geregeld dat ik foto’s van zuster Adriënne, in habijt, mocht maken. En zo geschiedde tijdens mijn tweede bezoek.

Verandering heeft zich aangediend

Het Sint Annaklooster is een unieke leefomgeving voor de zusters. Hoewel getracht wordt de uniciteit in stand te houden, zijn de veranderingen zichtbaar. Een deel van het klooster wordt verbouwd tot wooneenheden voor een andere doelgroep. Intern zijn zusters verhuisd naar een kleinere vleugel in het gebouw. De toekomst heeft aan de deur van het klooster geklopt en is binnengelaten. Veranderingen zijn in gang gezet. Dit alles maakt het Sint Annaklooster nog meer bijzonder dan het al is.