35mm de lens der lenzen (voor straatfotografen)

Fotografen willen altijd discussiëren, maar nu houd ik mijn poot stijf. Jawel, een 35mm objectief is dé lens voor de straatfotograaf. Oké, 50mm mag ook zeker, maar de 35mm is de lens der lenzen. Van oudsher al, dus ook nu. Noem mij behoudend of zelfs ouderwets. Alles mag, maar ik verdedig, als straatfotograaf, het 35mm objectief met verve. En nu, nu heeft Olympus deze almachtige lens als Pro-versie toegevoegd aan haar assortiment. Ik mag mij gelukkig prijzen om een van de eerste exemplaren uitgeleverd te krijgen. Hiervoor moest ik dit objectief wel het vorige jaar bestellen. Hoe dan ook, de Olympus M. Zuiko 17mm F/1.2 (= brandpuntafstand 34mm o.b.v. cropfactor twee van de Olympus OM-D E-M1) werd begin maart 2018 geleverd. De plannen voor de volgende dag stonden direct in de agenda gebeiteld, namelijk naar Antwerpen om te fotograferen!

Antwerpen, straatfotografie-stad pur sang

Een van de voordelen om in West-Brabant te wonen, is dat Antwerpen op iets meer dan dertig minuten rijden afstand ligt. Antwerpen is een wereldstad en trekt veel toeristen. Daarbij is het een heerlijke stad om te belopen. De verschillende wijken bieden volop mogelijkheden om de toeristen te ontwijken en door het echte Antwerpen te lopen. Kleine straatjes, nauwe steegjes, haar inwoners en de tram die constant de stad doorkruist. Maar ook die leuke kleine winkeltjes in het centrum, waar in Nederland blijkbaar geen plaats meer voor is, en de grote winkelpromenades. Als mij gevraagd wordt wat een goede, leuke en prettige stad is voor straatfotografie, dan is steevast het antwoord: Antwerpen.
Om de daad bij het woord te voegen, ben ik vroeg naar Antwerpen getogen. Altijd mooi om een stad te zien ontwaken en tot leven te zien komen. Zo ook nu. De stad hult zich in de stilte van de ochtendvroegte. De stilte doorbroken door hardwerkende dames en heren die de marktkramen opbouwen. Getooid met mijn camera, uitgerust met mijn nieuwe objectief, neem ik de stad tot mij. Ogen open voor leuke fotomomenten. Nog voor ik goed en wel het centrum had betreden, kwam er een uitbundige groep – verklede – Engelsen voorbij. Wat een geluk. Mij viel de eer te beurt om als eerste Batman en Robin vast te leggen. Beter kan de dag niet worden, toch?

Straatfotografie door straatfotograaf Herman de Pagter. Antwerpen 2018.

Fotograferen met de Olympus 17mm f/1.2 Pro

Dit 17mm objectief heeft een kijkhoek (of beeldhoek) van 65o (18o meer dan het 25mm objectief van Olympus). In drukke steden leent zo’n kijkhoek zich uitstekend om mensen tezamen met de omgeving te fotograferen. En, niet geheel onbelangrijk, moet je voor een juiste compositie dichter naar het onderwerp toe. Al wandelend liep ik tegen verschillende scenes aan. Een vriendelijke mevrouw, van een authentieke bloemenwinkel, zette letterlijk de bloemetjes buiten. Jongelui, die al vroeg in touw waren om een verhuiswagen te vullen met huisraad. Marktkooplui die galmend hun koopwaar aanprezen. Ook de tweehandsspullen vonden gretig aftrek bij de daarvoor bedoelde kraampjes.
Zonneschijn en bewolking wisselden elkaar in rap tempo af. Zelf fotografeer ik graag met open diafragma om het onderwerp van de omgeving te onderscheiden. Vandaar mijn voorkeur voor een lichtsterk objectief. Nu kon ik moeiteloos variëren tussen f/1.2 en f/2.8, afhankelijk van de lichtsterkte op straat. De foto’s waren uitstekend van kwaliteit. Kleur en contrast waren goed. Ook de scherpte was in orde. Naarmate het diafragma meer gesloten was (f/5.6 en meer), waren de foto’s over het geheel iets scherper. Dit betekent geenszins dat de f/1.2 foto’s onscherp zijn, maar wel iets zachter, zoals u wilt.

Straatfotografie door straatfotograaf Herman de Pagter. Antwerpen 2018.

“De Olympus 17mm f/1.2 Pro is een kwalitatief hoogwaardig objectief en 100% geschikt voor straatfotografie”

Oordeel Olympus 17mm f/1.2 Pro

Olympus kwalificeert het Olympus 17mm f/1.2 Pro objectief als een portretlens. Een belangrijk kenmerk is het zachte bokeh bij open diafragma. Daarbij beschikt dit objectief ook over een razendsnelle en nauwkeurige autofocus. De bouw is solide en de lens is bestand tegen stof en spatwater.
Olympus is niet het merk dat leunt op een historie qua straatfotografie. Dat is waarschijnlijk de reden dat dit objectief als portretlens is gelanceerd. Bij deze verklaar ik officieel de Olympus 17mm f/1.2 Pro tot een kwalitatief hoogwaardig objectief en onontbeerlijk voor de straatfotograaf die met een Olympus camera werkt. Het is zonder meer een goede aankoop dat haar prijs (1399 euro) dubbel en dwars waard is.