Olympus E-M1 Mark II

Sinds kort ben ik in het bezit van een Olympus E-M1 Mark II camera. Het vlaggenschip van Olympus. Een handzame compacte alleskunner die straatfotografie sneller en onopvallender moet maken. Voordat de E-M1 Mark II op straat gebruikt gaat worden, moet ik deze eerst beheersen. Een verplichting naar mijzelf toe. De afgelopen twee weken op pad geweest en de camera volop gebruikt. Om de conclusie alvast te verklappen; een uitstekende camera die de verwachtingen ruimschoots waarmaakt.

De camera zelf

Zoals al vermeld is de camera compact (zonder extra batterijcompartiment). Ook met een Olympus 12-40mm f/2.8 PRO (382 gram) en een Olympus 25mm F/1.2Olympus-e-m1-mark-ii PRO (410 gram) objectief blijft het een compacte set (de body alleen weegt slechts 500 gram). Met een cropfactor van twee, zijn de voornoemde objectieven equivalenten van de 50mm en de 24-80mm full frame versies. De camera heeft een Micro Four Thirds lensmount, een 20.4 Megapixel live MOS-sensor (met de optie om acht foto’s te combineren tot een hoge resolutie foto van 50 Mb), een ISO-bereik tot 25600, een 3″ kantelbaar LCD-touchscreen en WiFi. De behuizing is weersbestendig stof- en spatwaterdicht.

Zeker een pluspunt van deze camera is de 5-assige beeldstabilisatie. Geclaimd wordt dat dit vier stops correctie oplevert om bewegingsonscherpte te vermijden. Als een objectief gebruikt wordt met stabilisatie, dan zou het voordeel zelfs 6,5 stops zijn. Praktisch betekent dit dat men langer kan blijven fotograferen in situaties met weinig licht. Op Frankwandelt.nl staat vermeld dat je tot een sluitertijd van maar liefst vijf (!) seconden uit de hand zou kunnen fotograferen. Dat lijkt rijkelijk lang. Maar een voordeel van 4 – 6,5 stops lijkt mij een evident praktisch voordeel.

Een ander in het oog springend (plus)punt is de snelheid. Deze camera kan fotograferen met een snelheid van 18 tot en met 60 (!) beelden per seconden. De Olympus-e-m1-mark-iibeelden worden dan ook nog eens opgeslagen in RAW-bestand. De E-M1 Mark II heeft ook een optie om direct 14 beelden vast te leggen zodra de ontspanknop half ingedrukt wordt (ProCapture). De gedachte hierachter, en achter de hoge snelheid, is dat de fotograaf nooit een fotomoment hoeft te missen. Dit is zonder meer een waar snelheidsmonster.

 

De praktijk

Leuk, alle top kwalificaties, maar het draait om de praktijk. Het eerste wat opvalt is de razendsnelle en precieze autofocus. In een splitsecond is het beeld scherp. De camera heeft ook een optie om gezichten te herkennen en op ogen scherp te stellen (met een keuze voor het rechter of linker oog). Deze camera is snel en beschikt over een snelle TruePic VIII-beeldprocessor met een dubbel quad-core systeem en AF-verwerking.

De camera is robuust gebouwd, ligt uitstekend in de hand en de functieknoppen zijn goed te bedienen. Het gebruik en de bediening van de camera verloopt gladjes. Dit komt mede door de kantelbare touchscreen. Veel instellingen zijn met behulp hiervan snel te wijzigen. Gelukkig maar, want als er een punt van kritiek geuit mag worden dan betreft dit het menu van de camera. Op een of andere manier is de menustructuur niet logisch waardoor zaken wat lastiger te vinden zijn.

Het gebruik van het kantelbare LCD-scherm is erg gemakkelijk. Positieonafhankelijk kunnen foto’s gemaakt worden terwijl je altijd zicht houdt op het scherm. Op binnen locaties heb ik foto’s gemaakt met een sluitertijd van 1/15e sec. los uit het handje (foto bovenaan dit artikel van een barman). Haarscherp en zeker geen bewegingsonscherpte. De interne beeldstabilisator werkt echt naar behoren. Een andere nuttige optie is de mogelijkheid om misvormingen van gebouwen te voorkomen of te beperken. De ingebouwde software kan verticale en horizontale vervormingen corrigeren. Hiermee komen gebouwen keurig op de foto zonder dat er een tilt-shift lens wordt gebruikt.

De foto’s die gemaakt worden met de Olympus E-M1 Mark II zijn uitstekend. Uitstekend qua scherpte, kleur en contrast. Het autofocussysteem werkt supersnel en is accuraat. Deze compacte systeemcamera is een genot om mee te werken. Volop instelmogelijkheden die eenvoudig vast te leggen zijn in een van de drie hiervoor bedoelde posities van de functie-draairegelaar.

De batterij is voor deze camera vernieuwd. De batterij laden neemt amper twee uur in beslag en heeft genoeg power om zo’n 440 foto’s mee te schieten.

Objectieven

Mijn voorkeur is om met open diafragma te fotograferen. Dus een lichtsterk objectief is, voor mij althans, belangrijk. Verheugend te zien dat Olympus een 50mm f/1.2 in haar assortiment heeft. Sowieso is mijn mening dat een beetje zichzelf respecterende fotograaf een 50mm objectief moet hebben. Maar als dan een f/1.2 voorhanden is, dan word ik echt blij. Zeker in dit geval, want kunt u zich voorstellen wat een f/1.2 objectief in combinatie met de interne beeldstabilisator voor mogelijkheden biedt in situaties met weinig licht? Wouw!
De Olympus objectieven in mijn bezit (50mm f/1.2 en de 12-40mm f/2.8) komen uit de Pro serie. Robuuste degelijke objectieven die goed hanteerbaar zijn qua gebruik en gewicht. Haarscherp en weinig lichtafval in de hoeken. Een Olympus set bestaande uit een body E-M1 Mark II met een 12-40mm f/2.8 objectief (met een full frame equivalent 24-80mm) is een prachtige en alle daagse bruikbare set. Van groothoek tot beperkte zoom. Vele mensen zullen met een dergelijke set geen behoefte hebben aan meer of andere objectieven. Mocht u toch iets anders erbij willen, Olympus biedt objectieven aan van fisheye (8mm) tot en met f/4 300mm zoom (= 600mm als full frame equivalent).

Prijs

De Olympus E-M1 Mark II body kost €1999 in de winkel. De combi-actie is nog actueel waar de body plus de Olympus 12-40mm f/2.8 PRO aangeboden wordt voor de prijs van €2599.

Conclusie

Met recht is de E-M1 Mark II het vlaggenschip van Olympus. Een razendsnelle alleskunner waarmee uitstekende foto’s gemaakt kunnen worden. De supersnelle en accurate autofocus, de interne beeldstabilisator en de opnamemogelijkheid van 60 beelden per seconde maakt deze compacte systeemcamera echt onderscheidend ten opzichte van alle concurrenten (inclusief spiegelreflexcamera’s). Ook de objectieven van Olympus zijn uitstekend en vormen een goed huwelijk met de body. Compact, robuust en uitstekende prestaties; wat wil je nog meer?

PS
Ja, je kan natuurlijk ook filmen met deze camera. Aangezien ik niet of nauwelijks film, is hier verder geen aandacht aan besteed. De navolgende tekst inzake filmen met de E-M1 Mark II komt van Olympus.nl:
De E-M1 Mark II is compatible met 4K (3840 x 2160) en C4K (4096 x 2160) en is daarmee ook ideaal voor filmproducties. Met een keuze uit een framerate van 30p of 24p, met een maximale bitrate van 237 Mbps, kunt u ook filmen in de digitale cinemastandaard voor 4K.”