Just try it!

Saal Digital stuurde een bericht of ik vrijblijvend hun service zou willen testen. Geen kosten, alleen een eerlijke mening zodra het product is ontvangen. Geen voorwaarden, geen addertjes onder het gras of verborgen kleine lettertjes. Just try it!
Een stevige marketingactie om jezelf – als foto(boek)service – flink in de schijnwerper te zetten. En voor alle duidelijkheid, hier is niets mis mee. Dit getuigt van lef en zelfverzekerdheid. Saal profileert zichzelf als high-end service en wil alleen maar topkwaliteit leveren. De kwaliteit vertaalt zich in de praktijk door het gebruik van dik papier, excellente afwerking, lay-flat bindmethode (openslaan en plat op tafel kunnen leggen zonder dat u de pagina’s moet vouwen) en een tevredenheidsgarantie. Voor mij zeker de moeite waard om te proberen, hetgeen ook is gebeurd. Onderstaand mijn bevindingen van het fotoboek dat ik heb laten maken door Saal Digital. 

Fotoboek maken

Saal biedt alle instrumenten om vanaf het begin af aan het maken van een fotoboek goed aan te pakken. Designsoftware dat op uw Mac of Windows computer eenvoudig geïnstalleerd kan worden, zodat u altijd offline kunt werken. Daarnaast worden ook ICC-profielen aangeboden om vergissingen te voorkomen qua kleurmanagement.
De designsoftware werkt goed en bevat tal van extra’s om uw fotoboek te maken en op te leuken. Het is altijd even wennen aan nieuwe software, maar dat gaat razendsnel. De hoeveelheid keuzemogelijkheden aan lay-outs maakt het voor de gebruiker gemakkelijk iets passends te vinden (inclusief zelf gekozen achtergrond en cliparts). Naast de vele beschikbare lay-outs is het natuurlijk ook mogelijk om alles helemaal zelf te bepalen. Ook staat Saal Digital de professionele fotograaf bij met tal van documenten, sjablonen en plug-ins om een kwalitatief hoogstaand product te maken.

Zelf heb ik gekozen voor een liggend A4 formaat en heb deze gemaakt zonder vaste lay-out. Het is duidelijk wat de voorzijde, de binnenkant en de achterzijde wordt. Zodra je als maker hebt bepaald hoe je het fotoboek wilt hebben, ga je aan de slag. Tussentijds opslaan is een vanzelfsprekendheid. In sommige reviews is te lezen dat een enkele keer de software crashte. Dit is niet mijn ervaring. De software is duidelijk, snel en stabiel.
Op de website van Saal stonden enkele opmerkingen van mensen die ietwat teleurgesteld waren over de kwaliteit van enkele afgedrukte foto’s. Hiervoor geldt een duidelijk advies: gebruik uitsluitend hoge resolutie foto’s! Logisch en het gebruik van matige kwaliteit foto’s kun je Saal Digital niet aanrekenen. Eigenlijk werd dat ook niet gedaan. Men vroeg of de software aangepast kon worden zodat beter wordt aangegeven of de resolutie goed, matig of slecht is voor de gevraagde afdruk.

Afronden

Voor de finale afronding van het fotoboek is het mogelijk om een pdf op te slaan. Handig voor een snelle print om alles nog eens goed te controleren. Niet gedaan, dus de foutjes zag ik pas in de gedrukte versie. Zelfs in de voorbeeldweergave overzag ik de foutjes. Hier moet ik wel zeggen dat hier de typefoutjes door mij opgemerkt hadden moeten worden. De ontwerpfoutjes kan ik – ook na het zien van de gedrukte versie van het boek – niet achterhalen. Dat is wel jammer.
Bij het afronden krijgt u ook nog de keuze om het fotoboek in een luxe cadeaubox (wit of antraciet) te doen. Ook kunt u kiezen of u wel of geen barcode erop wilt hebben en of de voorzijde wel of niet gewatteerd moet zijn. De barcode is een kleine QR-code die nauwelijks opvalt en wordt standaard op de een na laatste pagina geprint (rechtsonder) en op de achterzijde. Nogmaals, nauwelijks opvallend. Een gewatteerde voorzijde betekent dat Saal onder de foto een zachte laag aanbrengt zodat het dikker en zachter is (dus een luxere uitstraling krijgt).
Bij het opgeven van uw naam en adres krijgt u de keuze voor een betalingsmogelijkheid. Veilig via PayPal of op rekening achteraf. Zelf heb ik gekozen om op rekening achteraf te betalen (wat niet nodig was in verband met het gratis testen). Vind het prettig om eerst in handen te hebben wat ik heb gekocht en om dan vervolgens te betalen. Bij Saal is dat dus geen probleem, maar om het nog gemakkelijker te maken zou de keuze toegevoegd kunnen worden om digitaal via AfterPay te kunnen betalen.

Achterkant fotoboek straatfotograaf Herman de Pagter

De levering van het fotoboek       

Op een vrijdagmiddag is het boek ingestuurd om te laten printen. De eerstvolgende woensdag werd het door DHL geleverd. Tussentijds keurig berichten ontvangen van het verloop van het verwerkingsproces. Het pakketje bestond uit een kartonnen doosje. Het boek zelf was nog eens keurig verpakt in geseald plastic. Bijgevoegd trof ik de factuur aan. Alles goed verpakt en compleet.

Het boek zelf overtrof mijn verwachting. Keurig geprint en knetterscherp afgedrukt (zoals de foto’s ook zijn). Het betreft zwart-wit foto’s en ook de gradaties in grijstinten zijn goed en overeenkomstig de originele foto’s. Saal Digital geeft een letterlijke betekenis aan het woord fotoboek. Het boek dat ik heb ontvangen is geen boek met foto’s, maar foto’s als een boek. Onduidelijk? Saal gebruikt dik papier waarop uw foto’s worden gedrukt. Dit voelt echt aan alsof u prachtige, haarscherpe en glanzende foto’s in uw hand heeft. Met trots toont u het boek aan derden of aan uw klanten.
Als het boek bedoeld is om uw portfolio weer te geven, dan is dik papier uitstekend. Dit geldt ook zeker voor een trouwboek. Voor een regulier fotoboek zou het papier dunner kunnen. Dit zal waarschijnlijk ook van invloed zijn op de prijs. Een keuze in papierdikte is zeker aan te bevelen.

Pros en Cons

Saal maakt zijn belofte om kwaliteit te leveren zonder enige terughoudendheid waar. Het is de verantwoordelijkheid van de fotograaf om voor de inhoud te zorgen, inclusief het vullen met hoge resolutie foto’s. Saal zorgt dat het product snel en piekfijn wordt geprint en gebonden.
De enige opmerking – naast de keuze van de dikte van het papier – is een betere controlemogelijkheid van de plaatsing van de foto’s. Plaats je op twee pagina’s bladvullend een foto, dan is er niets aan de hand. Maar zodra je een witruimte wilt, dan moet je extra goed kijken dat de – bladvullende – foto op de tegenoverliggende pagina niet het midden overschrijdt. Bij mij was dat tweemaal wel het geval, dus liep de foto iets door op de andere pagina. Een ander probleem had ik met de tekst op de rug van het fotoboek. Meende ik deze goed en in het midden geplaatst te hebben, bleek dat bij de druk niet het geval te zijn (teveel naar links). Nu staat de rugtekst off-center en is ook op de achterzijde van het fotoboek te zien. Ik schaar deze puntjes onder de noemer ’beginnersfouten’, mede ingegeven met de onbekendheid van de designsoftware. Had zelf zeker beter moeten opletten, maar een betere controlemogelijkheid had mij geholpen.

Qua prijs zit Saal Digital aan de bovenkant van de markt. Saal is niet erg veel duurder als je boeken met dezelfde kwaliteit van concurrenten met elkaar vergelijkt. Laat het enkele euro’s tot tien euro schelen, zoals in mijn geval. Hiervoor krijg je wel kwaliteit. Kwaliteit tegen een lage prijs bestaat niet in mijn ogen.

Prijzen

Nu we het toch over prijzen hebben, hier een klein overzichtje om u een indruk te geven. De genoemde prijzen betreft een fotoboek met hardcover, inclusief BTW en QR-code, maar exclusief verzendkosten en zonder meerkosten voor een gewatteerde voorzijde.
A5 formaat: 26 pagina’s: € 19,95 / 120 pagina’s: € 81,05
A4 formaat: 26 pagina’s: € 29,95 / 120 pagina’s: €100,45
19×19 cm.: 26 pagina’s: € 24,95 / 120 pagina’s: € 81,35
28×28 cm.: 26 pagina’s: € 39,95 / 120 pagina’s: €129,25

Voor professionals bieden zij de mogelijkheid tot wederverkoop. Als u bijvoorbeeld uw trouwboeken doorverkoopt, en u dus laat inschrijven als wederverkoper, ontvangt u 10 – 50% korting (afhankelijk van de hoeveelheid bestellingen op jaarbasis).
Wilt u uw portfolio laten drukken of wilt u enkele voorbeeld-fotoboeken, dan is dit mogelijk met hoge korting (50%). Wel wordt er dan op de voorzijde van het fotoboek de tekst ‘sample’ geprint. Laat onverlet dat u dan beschikt over een top fotoboek tegen hoge korting. Nu is Saal niet helemaal van lotje getikt en heeft de beperking ingebouwd dat u maximaal vijf sample-boeken per jaar kunt laten printen.

Misschien niet belangrijk, voor mij althans niet, maar toch vermeldenswaardig is dat Saal Digital.nl zich presenteert als een Nederlands bedrijf. De website en alle communicatie is keurig in het Nederlands. Echter betreft het hier een Duitse onderneming pur sang, dat actief is op de Europese markt. De officiële naam is dan ook: Saal Digital Fotoservice GmbH en alles wordt vanuit Duitsland geregeld, ook het printen. Vandaar dat Saal aanvoert dat zij kwaliteit bieden vanuit de perceptie: “Made in Germany”. Kortom, degelijke Duitse kwaliteit, dus. En hier is niets mis mee, want ze doen wat ze beloven.

Voorbeeld fotoboek straatfotograaf Herman de Pagter